Vücut Kitle İndeksi Hesaplama Programı



Beden Kitle Hesaplama Programının Kullanımı


Beden kitle indeksi hesaplamasını yapmak için aşağıdaki “Vücut kitle endeksi hesaplama formuna” CM (santim) olarak boyunuzu KG (kilogram) olarak kilonuzu yazıp “HESAPLA” butonuna bastığınızda vücut kitle indeksi hesaplamanızı yapabilirsiniz. Hesaplama yapıldıktan sonra program size İDEAL KİLONUZUN kaç olması gerektiğini de gösterecektir.

Dikkat! Hesaplama yaparken Cinsiyet seçeneğini mutkala seçiniz. Zira hem beden kitle indeksi hemde ideal kilo hesaplamasında kadın ve erkekte farklılıklar vardır.



Warning: Undefined array key "islem" in /home/halil/domains/vucutkitleindeksi.engelliler.gen.tr/public_html/index.php on line 80

Warning: Undefined array key "cinsiyet" in /home/halil/domains/vucutkitleindeksi.engelliler.gen.tr/public_html/index.php on line 81

Warning: Undefined array key "boy" in /home/halil/domains/vucutkitleindeksi.engelliler.gen.tr/public_html/index.php on line 82

Warning: Undefined array key "kilo" in /home/halil/domains/vucutkitleindeksi.engelliler.gen.tr/public_html/index.php on line 83
Vücut Kitle Endeksi Hesaplama Formu
Temizle

Vücut Kitle Endeksi Nedir Nasıl Hesaplanır?


Diğer tüm tıbbi hesaplamalarda olduğu gibi “vücut kitle indeksi” hesaplamasında da tüm dünyada aynı hesaplama (VKİ) uygulanmaktadır. Beden kitle indeksi (VKE) hesaplamasında KG (kilogram) cinsinden vücut ağırlığının, metre cinsinden boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle hesaplanır. Bu anlamda VKE veya VKİ hesaplamasında toplamda 6 adet sınıflandırma vardır. Bunlar sırasıyla;

18.5 kg/m2’nin altında ise: Zayıf

18.5-24.9 kg/m2 arasında ise: Normal

25-29.9 kg/m2 arasında ise : Fazla kilolu

30-34.9 kg/m2 arasında ise: I. derece obez

35-39.9 kg/m2 arasında ise: II. derece obez

40 kg/m2 üzerinde ise: III. derece morbid obez

Aşağıdaki tabloda vücut kitle indeksi hesaplama tablosuna bakabilirsiniz.

İpucu Vücut kitle endeksi hesaplamasını yaptırmak için önceden insanlar Uzman Diyetisyenlerden yardım alırken teknolojinin gelişmesiyle birlikte beden kitle hesaplaması diyetisyenlerden yardım almaksızın saniyeler içerisinde yapılmaktadır.

vucut kitle hesaplama tablosu Buraya kadar olan açıklamalarımızda elden geldiğince, vücut kitle indeksi hesaplama formülüne ilişkin açıklama yapıp, vücut kitle indeksi nasıl bulunur? Sorusuna yanıt verdik. Şimdide detaylı şekilde zayıflık, aşırı kilo, obez ve morbid obezitenin insan sağlığı üzerindeki olumlu olumsuz yanlarına değinip, ideal kilonun nasıl korunacağını, diyet programları, zayıflama için yapılan cerrahi yöntemlere (mide küçültme ameliyatı, lokal yağ aldırma vb. gibi) değinerek konuya ilişkin detaylı inceleme yazımıza geçelim.

VKİ Hesaplama Kamu Spotu


Aşağıdaki videoda VKİ hesaplanın nasıl yapılacağına ilşkin yayınlanmış kamu spotunu izleyebilirsiniz.

Aşırı Kilo Obezitenin İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri


Yapılan araştırmalara göre tüm dünyada özellikle ABD’de obezite diye adlandırılan “aşırı kilo” gün geçtikte artmaktadır. Geçtiğimiz yıl İngiliz "The Lancet" dergisinde yayınlanan bir araştırma yazısına göre dünya genelinde 205 milyon erkek ve 297 milyon kadının obez olduğu belirtilmektedir. Obezitenin en fazla olduğu 28 Ülke arasında henüz Türkiye olmasa da Türkiye’de de obezitenin özellikle son 10 yılda arttığı uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Vücut kitle endeksi hesaplama programımızın “obezite hesaplamasını” yaptığı belirterek obezitenin insan sağlığı üzerinde yarattığı belli başlı yan etkilerine geçelim.

Obezitenin Neden Olduğu Hastalıklar

Solunum rahatsızlıkları, solunum zorluğu, astım

Hipertansiyon, felç

Safra kesesi rahatsızlıkları

Koroner arter hastalığı

Kadınlarda safra kesesi, yumurtalık, meme kanseri; erkeklerde prostat, kolon kanseri

Karaciğer yağlanması

Uyku rahatsızlıkları, uyku apnesi

Hormonal bozukluklar, aşırı kıllanma

Ameliyat komplikasyonlarının ve risklerinin artması

Kadınlarda adet düzensizlikleri, gebelikteki komplikasyonların artması riski

Psikolojik sorunlar; blumia ya da anoreksiya gibi yemek yememe ya da yediğini kusmak gibi psikolojik rahatsızlıklara neden olabilmektedir.

Tüm bunlara ek olarak özellikle sitemizde “sağlık raporları” bölümünde aşırı kiloluyum hangi oranda rapor alırım şeklinde sorular gelmektedir. VKİ hesaplama programımız obez seviyenizi de ölçmektedir.

Obezite Rapor Oranları


Sağlık bakanlığı özür oranları cetveli diğer adıyla “sakatlık oranı” cetveline göre obezite hastalarına şu oranlar verilmektedir; Obezite

a-Ciddi Obezite (Vücut Kitle indeksi 40-50kg/m2 arasında olanlar) 20

b-Morbid Obezite (Vücut Kitle indeksi 50kg/m2 üstü olanlar) 30

H- Amino asit metabolizması bozuklukları (organ disfonksiyonu yapmış ve diyete bağımlı) 40

I- Karbonhidrat metabolizması bozuklukları (organ disfonksiyonu yapmış) 40

İ- Glikojen depo hastalığı (organ disfonksiyonu yapmış formları) 40

J-Sfingolipid metabolizması ve diğer lipid depo hastalıkları (organ disfonksiyonu yapmış) 60

K-Glikozaminoglikan metabolizması bozuklukları (organ disfonksiyonu yapmış) 60

L-Glikoprotein metabolizması bozuklukları (organ disfonksiyonu yapmış) 60

M-Kistik fibrozis (organ disfonksiyonu yapmış) 40

N-Diğer metabolik bozukluklar (organ disfonksiyonu yapmış) 40

Zayıflama Yöntemleri


Kilo fazlası olanlar için temel anlamda iki zayıflama vardır. Bunlar

1- Diyet ve spor yaparak zayıflamak

2- Cerrahi yöntemler (mide küçültme ameliyatı, lokal yağ aldırma vb. gibi)

diyet Kilo fazlalığının özelliklede obez seviyede kilolu olanların yaşadığı, yaşaması muhtemel sağlık sorunlarına daha önce değindik. Bu sorunları bertaraf etmek, ideal kiloya kavuşarak, sağlıklı bir yaşam sürmek için çeşitli zayıflama yöntemleri vardır. Bunlardan ilki diyet ve spor eşliğinde zayıflamak. Tüm diyet ve spor çalışmaları sonuçsuz kalıyorsa o zaman cerrahi müdahele düşünülür. Ve en önemlisi cerrahi müdahale (mide küçültme) obez seviyesinde kilolu olanlar için yapılmaktadır. Dolayısıyla mide küçültme ameliyatı için son çare olarak başvurulan bir yöntem diyebiliriz. Zayıflama yöntemlerinde esas olan kişinin uygun diyet ve yeterli derecede hareket etmesini sağlayarak, sağlıklı bir şekilde zayıflamasını sağlamaktır. Bu noktada uzmanlar piyasada özellikle “ünlülerin diyet” programlarına itibar edilmemesi gerektiğini belirtip, diyet programının bir paket program olmadığını, kişinin, yaşına, hastalıklarına, kan değerlerine bakılarak “kişiye özel diyet programı” yapılması gerektiğini belirtmektedirler. Kulaktan dolma bilgilerle veya sadece vitamin hapları (multi vitamin) alarak dışardan beslenmeyi keserek zayıflamanın son derece sağlıksız olduğunu belirtilmektedir.

Bitkisel Ürünlerle Zayıflamak

Alternatif tıp diye adlandırılan bitkisel tedavi yöntemleri yüzyıllardır kullanılmaktadır. Bununla birlikte alternatif tedavi yöntemlerinin modern tıpla birlikte aynı anda kullanılması tüm dünyada gittikçe yaygınlaşan bir yöntemdir. Ve fakat bu konu son derece hassas bir konu olup kötü niyetli kişiler tarafından suiistimal edilen bir konudur. Yapılan araştırmalara göre zayıflattığı iddia edilen çoğu bitkisel ürünün bağırsağın yapısını bozarak kişinin fazla dışkılamasını sağladığı, veya vücuttan gereğinden fazla ve olması gereken sürenin çok çok altında su atılmasına neden olduğunu bu durumunda kişide kısa süreli olarak zayıflık görülmesine neden olduğunu ama ilerde kalıcı ve geri dönüşümü çok zor olan hastalıklara neden olduğu belirtilmektedir. Sonuç olarak zayıflama yöntemleri arasında “bitkisel ürünler” bir seçenek olsa da bu seçeneği kullanırken kişi kendi başına kullanmak yerine uzman diyetisyene danışarak ve iş birliği yaparak kullanması en sağlıklı yöntemdir.

Aşırı Zayıflık


Aşırı kilolu (Obez) olmak kadar aşırı derecede zayıf olmanın da insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri vardır. Zayıflığın nedenlerini iki ana başlık altında toplayabiliriz. Bunlardan ilki metebolik bozukluk, yeterli ve dengeli besleneme me çeşitli hastalıklar, diğeri ise son yıllarda popüler kültüründe etkisiyle “sıfır beden” akımıdır. Özellikle gençler bu akıma uyarak sağlıklarını tehlikeye atmaktadırlar. Hatta sıfır beden akımı nedeniyle gençler arasında Bulimiya nervoza veya kısaca bulimiya denilen bir hastalığın görülme sıklığı oldukça fazladır. Zayıflığın tıbbi açıklaması şu şekilde yapılır; Beden kitle indeksinin(boya göre olması gereken ağırlık) 18,5'un altında olması durumuna zayıflık denir. Başka bir deyişle ise boya göre ağırlığın %15-20 altında olması durumuna zayıflık denir. BKI'nin 20'nin altında olması mortalite(ölüm) riskini artırır, hastalıklara direnci azaltır. Organların işlverlerinde sorun oluşmasına neden olur. İpucu: VKİ hesaplama programını kullanarak aşırı derecede zayıf olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.

Aşırı Zayıflığın Neden Olduğu Hastalıklar


Bağışıklık sistemdeki zayıflığa bağlı olarak sık sık enfeksiyon geçirme, geç iyileşme

Konsantrosyon bozukluğu, dikkat dağınıklığı huzursuzluk

Normalden fazla üşüme, soğuğa ve sıcağa normal kilolu birine göre daha az direnç gösterme.

Yeterli derecede hormon salgısı olmadığından geç adet görme yada adet düzensizliği